Menü Bezárás

Gyerekek az interneten – Szülői segédlet az iskolapszichológustól

Gyerekek az interneten – Szülői segédlet az iskolapszichológustól

Iskolapszichológusként fontos feladatnak tartom a diákok biztonságos internethasználatának a támogatásának céljából megosztani a következő gondolatokat.

Az internet alapvetően lehet egy jó terep a gyerekek számára. A digitális oktatás segítségével erősödhetnek a diákok önértékelési-, és önálló feladatvégzési készségei és képességei. Ugyanakkor a jelenlegi fokozott digitális, internetes jelenlét során fontos ügyelnünk a biztonságos internethasználatra is.

  • Ha tudatosabbak a szülők az internethasználatban, akkor a gyerekek is pozitív szülői mintát tapasztalnak ezen a téren és ezt a modellt fogják követni. A gyerekeknél nagyobb az esélye annak, hogy a saját online magatartásukban megfontoltabbak, óvatosabbak lesznek, ha saját szüleiknél is ezt látják.
  • A jelenlegi fokozott internethasználattal járó helyzetben előnyös, ha a szülők felkészítik a gyerekeket az online felületeken zajló kommunikációra és tanulásra. A gyerekek is hajlamosak lehetnek arra, hogy írásban durvábban fogalmazzanak, megosztóan viselkedjenek. Ennek csökkentésére tudatosan fel kell készíteni őket, hogy tudják és értsék, mi megengedhető, és mi nem. Érezzék, hogy akkor is van következménye annak, amit az online térben tesznek, ha azt ők nem látják. Például kommentjeikkel szomorúságot okozhatnak másoknak.
  • Fontos lehet reális szabályokat hoznunk a kütyühasználat tekintetében. Például kijelölhetünk „kütyümentes zónákat”: közös étkezéskor, lefekvés előtt az ágyban, fürdőszobában.
  • Köthetünk egy „családi digitális szerződést”. Van olyan család, ahol ez is segítségül szolgálhat. A szerződésben a következő dolgok szerepelnek: ki, milyen eszközt használ, mikor, mennyi ideig; a tanulási idő alatt a telefont, gépet csak tanulásra használjuk; „kütyümentes zónák” meghatározása; lefekvés előtti kütyümentes időszak. A következő két honlapon lehet a családi digitális szerződésről bővebben olvasni:
    1. http://mobiloffelmenyon.hu/digitalisszerzodes/
    2. https://www.digitaliscsalad.hu/biztonsag/csaladi-digitalis-szerzodes-nelkul-ma-mar-nem-lehet-gyereket-nevelni
  • Életkorhoz illeszkedő szűrőprogramok, az internet szabályozása is hasznos lehet, hogy ne kerüljön „rossz helyekre” a gyermek. További tájékozódáshoz az alábbi honlapokat javaslom:
    1. https://account.microsoft.com/family/about
    2. https://family.norton.com/web/?inid=hu_2010June_NOF&ULang=hun
    3. https://www.telekom.hu/rolunk/fenntarthatosag/edukacio/gyermekvedelem
  • Az interneten az online bántalmazás rendkívüli méreteket ölthet. A jelenlegi járványhelyzetben pedig a rémhírek, illetve a betegséggel való csúfolás, rémisztgetés is nehezíti a mindennapokat. A közösségi oldalakon és a hírportálokon keresztül nagyon sok információ juthat el a gyerekhez, tehát az is fontos, hogy igyekezzünk oldani az ezzel járó stresszt és feszültséget. Ezért nagyon fontos az őszinte beszélgetés, az odafigyelés, a bizalom a gyermek felé. Egy kiegyensúlyozott, biztonságos szülő-gyermek kapcsolatban a gyermek segítséget mer kérni, ha bajba kerül a neten vagy megijedt a hírektől.
  • Kamasz gyerekünknek adhatunk tájékoztató anyagokat a biztonságos internethasználatról: https://www.facebook.com/groups/881265935677267/post_tags/?post_tag_id=907920863011774
  • Ismerjük meg a játékokat, oldalakat, amiket a gyerekek használnak. Kérdezzünk ezekről, beszélgessünk róluk. Vonódjunk be a beszélgetésbe, mutassuk ki érdeklődésünket. Ne felejtsük, a gyermekek és fiatalok számára az internet nem csak egy játékszer, egy mellékes időtöltési lehetőség, hanem maga a valóság, ahol kapcsolatot tartanak barátaikkal, kibontakoztatják magukat. Ezért fontos, hogy mi is valóságos érdeklődést mutassunk a gyermekünk interneten töltött idejére vonatkozóan. Beszélgessünk a gyerekünkkel arról, hogy mit tapasztal az online térben, kérjük meg, hogy mutassa meg a kedvenc mémoldalait, videóit, YouTube-sztárjait. 
  • A gyerekek is nagyon hiányolják a barátaikat az elszigeteltség miatt. Teremtsünk időt és lehetőséget arra, hogy az interneten vagy telefonon keresztül beszélgethessenek egymással a gyerekek. Ajánlatos lehet felvenni a kapcsolatot a gyerekünk barátainak szüleivel, és megbeszélni egy közös időpontot, amikor a gyerekek online találkozhatnak.
  • Alsós korosztálynál ne emeljük meg mértéktelenül képernyőidőt a bezártságra való tekintettel. Próbáljuk inkább könyvekkel, kifestőkkel (akár a netről kinyomtatott mintákkal), kreatív kézműveskedéssel eltölteni az időt. Ezeket a szülők nélkül is tudják csinálni a gyerekek.
  • Ragaszkodjunk ahhoz, hogy a tinédzser gyerekünk sportoljon minden nap, lehet nyújtás, jóga, torna a szobában. Nyugodtan használjuk a YouTube-ra feltöltött edzővideókat ehhez. Az internet így egy nagyon hasznos forrás is lehet a testmozgás érdekében.
  • Ha segítünk a nagyszülőknek internetes alkalmazásokon keresztül videóhívásokat fogadni és kezdeményezni, akkor új lehetőségek nyílnak a gyermekek számára a velük való kapcsolattartásra

 

Kérem, ha tehetik, kövessék az iskolapszichológia facebook csoportban megosztott információkat. Itt találhatnak további hasznos javaslatokat a jelenlegi krízishelyzet kezelésére:  https://www.facebook.com/groups/881265935677267/

 

Van lehetőség online pszichológiai tanácsadáson való részvételre is. Erről a tájékoztató az iskola honlapján elérhető. A részletekkel kapcsolatosan keressenek engem a viktor.elbert@gmail.com email címen.

 

Jó egészséget kívánok minden diáknak és családtagjainak!

Elbert Viktor

iskolapszichológus